top of page

פרה פרודקשן - המקום הנכון להשקיע בו בתהליך הפקת שיר - חלק 2


שלום חברים, במאמר הקודם עסקנו בחלק הראשון של תהליך ההפקה - Pre Production. דיברנו על מה הם חלק מהפרמטרים אותם אנחנו בוחנים ומשנים בשלב זה וכן על חשיבות ההשקעה בשלב מוקדם זה של ההפקה, על מנת לאפשר לנו בהמשך תהליך חלק ונעים, ללא הפתעות לא רצויות.

במאמר זה, נמשיך להתייחס לשלב ה-Pre Production וניגע בעוד מס' נקודות למחשבה. חשוב לציין, שכל מפיק עובד בדרך משלו, ואין דרך אחת נכונה. הנ"ל נכון גם לכל אמן ואמנית, ולכל שיר ושיר. יש שירים שלהם תספיק סקיצה בסיסית של גיטרה ושירה, ויש שירים שכל הכלים והסאונדים ייבחרו כבר בהתחלה וילוו אותנו לאורך כל התהליך. יש מפיקים שיעדיפו לעבוד עם נגנים בחדר חזרות בתור שלב קדם-ההפקה, ויש כאלו שייבחרו בכלים וירטואליים ושימוש נרחב ב-MIDI.

המטרה בשלב ה-Pre Production היא להפיק סקיצה. מה היא למעשה אותה סקיצה? זוהי גרסה ראשונה, מעובדת ברמה כזו או אחרת, של השיר אשר מסמנת לנו (המפיקים), לאמן ולמוזיקאים שהולכים להקליט, את "מפת הדרכים" של השיר.

הסקיצה צריכה למעשה, להישמע כמו התוצר הסופי, רק "פחות טוב". למה "פחות טוב" בגרשיים? כי הסקיצה צריכה גם היא להישמע טוב בכל המובנים - מוזיקלית, סאונד, מיקס ואווירה/ויז'ן.


אז מה הם הדגשים להפקת סקיצה טובה?

  1. סולם וטמפו - סגורים וסופיים, לאחר שבדקנו עם המבצע כמה סולמות שונים ובחרנו בזה המתאים ביותר למנעד ולגוון הקול שלו, ובדקנו מול המטרונום מס' BPMים שונים, ומצאנו את המספר המדויק לשיר (או לחילופין, כתבנו tempo track במידה ורוצים לעשות שינויי קצב לאורך השיר).

  2. מבנה ואנרגיה - מבנה השיר צריך להיות סגור אף הוא. זה לא אומר שבשלב ההפקה לא נוכל להחליט שבא לנו להוסיף אינטרו ארוך, או להכפיל את הקטע האינסטרומנטלי, אבל אלא דברים שעדיף להחליט עליהם כבר בשלב מוקדם. מה שבטוח, לא נרצה להגיע להקלטות ולהתלבט אם אולי כדאי להכפיל פזמון, או להוסיף סי-פארט לשיר. מעבר לזה, המבנה צריך לבוא ביחד עם סימון אנרגטי של השיר - איזה חלקים רועשים, איזה חלקים שקטים, מתי השיא וכיו"ב.

  3. רעיונות עיבודיים וסימונים לנגנים - בהפקות בהם מעורבים נגנים נוספים, הסקיצה היא המדריך שלהם לקראת ההקלטה. זוהי הגרסה של השיר שהם יקבלו לשמוע, ביחד עם ההנחיות שלכם, ועליה הם אמורים לפתח את התפקידים המוזיקליים שלהם. לרוב, ננסה למצוא את האיזון שבין לכתוב תפקיד שממחיש את הוויז'ן שלנו, לבין שמירה על בסיסיות כלשהי שתאפשר לנגן להביא את עצמו לידי ביטוי בתוך ההפקה. מצד שני, סימונים של ברייקים, יוניסון, ליינים ספציפיים שאתם רוצים לשמר, צריכים להיות ברורים ומובנים, ואף לחדד אותם בהנחיות שאתם שולחים לנגנים טרם ההקלטה.

  4. סאונד ואווירה - אם אנחנו מפיקים שיר דיסקו, הסקיצה לא צריכה להישמע כמו שיר רוק. אם אנחנו מפיקים שיר פולק אקוסטי, לא נשתמש בגיטרה חשמלית וסינת'ים בסקיצה. מה הכוונה? כבר ברמת הסקיצה, אנחנו צריכים לשמוע ולדמיין לנגן עינינו (ואוזנינו) את התוצר הסופי. הבסיס לאווירה מתחיל כבר בשלב הזה, ולעתים קרובות סאונדים מסויימים ואפקטים נשמרים מהסקיצה ועד לתוצר הסופי. מעבר לכך, הסקיצה צריכה להישמע טוב. סקיצה במיקס לא טוב, עם סאונד לא טוב, תהיה לא מגרה, לא מהנה להאזנה ויכולה לגרום גם לכם, גם לאמן וגם לנגנים, לקבל רושם שלילי על השיר. סקיצה טובה "תעיף" אתכם כבר בשלב מוקדם.

וטיפ קטן נוסף לסיום, שנוגע דווקא להקלטות שירה. אתם לא יודעים מתי ייצא הטייק המנצח. כבר בשלב הסקיצה, הקפידו להקליט את המבצע עם מיקרופון איכותי, בצורה נקייה. לעתים, דווקא ההקלטה בתחילת התהליך, בסביבה נטולת לחץ (בעיקר אצל זמרים/ות עם פחות ניסיון), יכולה להוציא טייק מרגש ומיוחד, שבהמשך לא בהכרח ניתן לשחזר.

ספרו לנו בתגובות מה הטיפים שלכם להפקת סקיצה טובה, ודברו איתנו אם יש לכם התייעצות בנושא! במאמר הבא, האחרון בסדרה, נחלוק עוד כמה טיפים ורעיונות שמנחים אותנו בתהליך הפקת הסקיצה. קריאה מהנה!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page