top of page

זו לא התוכנה, זה המפיק


אחת השאלות הנפוצות אצל מפיקים בתחילת דרכם היא "איזו תוכנה (DAW) הכי טובה להפקה?". קלישאה נכונה וישנה מעולם מרוצי המכוניות אומרת ש"זו לא המכונית - זה הנהג שנוהג בה". גם קלישאה זו, כמו רבות אחרות, נכונה - ולא רק לעולם המרוצים.

במאמר זה נסקור בקצרה 6 מהתוכנות הפופולריות בעולם המוזיקה כיום, אך לפני שנצלול לתוכן חשוב לי להדגיש מספר דברים:

  1. כמאמר הקלישאה - זה לא הרכב, זה הנהג. גם בעולם ההפקה, זו אף פעם לא התוכנה שמייצרת שיר טוב - זה תמיד המפיק (והאמן, והמעבד, והנגנים וכל שאר אנשי המקצוע שמשתתפים בתהליך).

  2. התוכנה הטובה ביותר היא זו שאתם יודעים לתפעל בצורה הטובה ביותר. כיום, בשנת 2019, ההבדלים בין התוכנות (כפי שתראו בהמשך) מזעריים ומסתכמים בעיקר להבדל במחיר וב-workflow מעט שונה מתוכנה לתוכנה. לכן, התוכנה הטובה ביותר עבורכם היא זו שבה אתם שולטים ב-100%, מכירים כל פונקציה רלוונטית, קיצורי מקלדת, עבודה מהירה ועניינית.

  3. "מוזיקה אלקטרונית עושים רק עם אבלטון" / "בכל אולפן שמכבד את עצמו עובדים עם פרוטולס" / "לוג'יק הכי טובה". לא נכון, לא נכון ושוב - לא נכון. כפי שנראה מיד, אכן יש התאמה מסוימת בין תוכנה לבין סגנון העבודה ועדיין - כיום, מבין התוכנות המובילות, אין תוכנה אחת שנחשבת יותר מקצועית מהשנייה, אלא נטו העדפה אישית של כל מפיק וכל אולפן.

אז מה זה DAW?

בקצרה, DAW או - Digital Audio Workstation - היא תחנת עבודה דיגיטלית לאודיו. כל תוכנה מבין אלו שנסקור מסוגלת להקליט מס' ערוצים במקביל, לבצע עיבוד ועריכת סאונד, לעבוד עם כלי מידי וירטואלים (VSTi) ולמעשה ניתן להפיק, להקליט, לערוך, לעבד, למקסס ולמאסטר עליה.

תוכנות אלו החלו להיות פופולריות עם כניסת המחשבים לעולם המוזיקה בסוף שנות השמונים ותחילת שנות ה-90 וכיום נדירים האולפנים שלא עובדים עם אחת מהן.



מה חשוב לדעתך לפני שבוחרים תוכנה?

מומלץ לבחור בתוכנה שמתאימה לכם קודם כל מבחינת הדרישות הטכניות (חבל לרכוש תוכנה ולגלות שהמחשב שלכם לא מסוגל להריץ אותה) וכן מבחינת המחיר (כפי שתראו, טווח המחירים די רחב).

מעבר לכך, חשוב להבין שזו תחילתה של מערכת יחסים ארוכת טווח. תוכנות ה-DAW הינן תוכנות מורכבות, עם מאות ואלפי פונקציות, שנדרש זמן להכיר את כולן וחשוב מכך - ללמוד מתי נכון להשתמש בכל פונקציה ופונקציה של המערכת. אל תתייאשו אחרי שבוע או שבועיים.

דבר אחרון - לחלק מהתוכנות יש אפשרות להורדה של גרסת Demo או Trial בחינם - לעתים אפשר לנצל הצעה זו ולהחליט שאת הפרויקט הבא מפיקים בגרסה של תוכנה חדשה - וכך ללמוד על בשרכם האם היא מתאימה לכם - מבלי להתחייב כספית.

יאללה חפרת - אז איזה תוכנה הכי טובה??

Cubase Pro

גרסה עדכנית: 10

מחיר: 559 יורו (קיימת גרסת Trial לחודש בחינם, וכן גרסאות מוגבלות וזולות יותר)

תקציר: בעשור האחרון קפצה קיובייס ממעמד של תוכנה מיושנת, לתוכנה שמתחדשת כל הזמן, מקשיבה לקהל שלה ומוסיפה פיצ'רים ייחודיים מגרסה לגרסה. נחשבת כיום לאחת התוכנות המובילות בעולם ליצירה והפקה מוזיקלית. פופולרית מאוד בישראל.

יתרונות מרכזיים: שליטה מעולה בכתיבה ועריכה של תפקידי MIDI, נוחה מאוד להקלטת ערוצים מרובים וכן להקלטה ועריכה של טייקים, מגיעה עם מגוון פלאגינים וכלים וירטואליים ברמה גבוהה, כלי עריכה מתקדמים ומיקסר מתקדם.

חסרונות מרכזיים: התממשקות גרועה לקונטרולרים.

לסיכום: לא סתם זו אחת התוכנות הפופולריות בעשור האחרון.

Pro Tools

גרסה עדכנית: 12.8

מחיר: מנוי חודשי - 83.25 דולר לגרסת Ultimate ו-24.92 דולר לגרסת Standard

תקציר: פרו טולס היא ללא ספק הלב הפועם של רוב האולפנים המסחריים בעולם. כתוכנה שבעבר היה מסובך מאוד לרכוש ולהפעיל (דרשה חומרה ייעודית ויקרה, עלות גבוהה לעדכונים וכו') - כיום ניתן לרכוש אותה בצורה של מנוי שנתי (המשולם כל חודש) ולהפעיל אותה על בסיס המחשב בלבד.

יתרונות מרכזיים: נחשבת לסטנדרט תעשייה בעולם כולו, יכולות עריכה ומיקס ברמה הגבוהה ביותר, תמיכה מעולה בהקלטות ערוצים מרובים וכן בהתממשקות עם ציוד אנלוגי (מתאים מאוד לאולפנים "היברידיים"), תמיכה טובה בוידאו ובעבודת Post Production.

חסרונות מרכזיים: ממשק לא ידידותי, עריכה וכתיבה של תפקידים MIDI לא נוחה יחסית לשאר התוכנות.

לסיכום: פרו טולס כאן כדי להישאר, ונראה שבשנים הקרובות היא עדיין תמשיך להיות תחנת העבודה של מרבית האולפנים הגדולים.

Ableton Live

גרסה עדכנית: 10

מחיר: 749 דולר לגרסת Suite המלאה; 449 דולר לגרסת Standard (קיימת גם גרסת בסיס ב-99 דולר בשם Intro, פחות מומלצת).

תקציר: התוכנה שהפכה לשם דבר בהופעות חיות היא גם מפלצת אולפן והפקה! האבלטון לייב הביאה לעולם הDAW בשורה חדשה - עבודה בתצורה של Session Mode המזכיר מעין לופר ללא גבולות. מעבר לכך, זוהי אחת התוכנות הפופולריות להפקה אלקטרונית, עם יכולות עריכה ועיבוד סאונד המותחות את גבול הדמיון.

יתרונות מרכזיים: עבודה במצב Session ליצירה אינטואיטיבית, ממשק פשוט ונוח המאפשר workflow מהיר במיוחד, התממשקות מצוינת לכל כלי MIDI חיצוני (ואפשרויות מיפוי בלחיצת כפתור), כלים וירטואליים מיוחדים ויצירתיים (ותמיכה ב-max 4 live שמציע עוד אינסוף כלים ייחודיים), התאמה מושלמת לנגינה חיה בהופעות.

חסרונות מרכזיים: לא תומכת בהקלטה של טייקים, לא נוחה להקלטות ועריכות של ערוצים מרובים.

לסיכום: אם אתם רוצים להשתמש במחשב בהופעה חיה - זו התוכנה שלכם. גם אם לא, מדובר בתוכנה אחרת מכל מה שאתם מכירים, שבזכות ממשק קצת שונה וחשיבה מחוץ לקופסה, מאפשרת להגיע גם לתוצאות שהן מחוץ לקופסה.

Logic Pro

גרסה עדכנית: X (גרסה 10)

מחיר: 200 דולר

תקציר: לוג'יק מיוצרת על ידי חברת Apple, וככזו פופולרית מאוד אצל בעלי מחשבי Mac (ולא פופולרית בכלל אצל בעלי PC). בשנים האחרונות עשתה התוכנה קפיצת מדרגה, ונחשבת כיום כתוכנה ברמה מקצועית אשר לא נופלת מהתוכנות המובילות בשוק.

יתרונות מרכזיים: ממשק עבודה נוח, כלים וירטואליים ברמה גבוהה מאוד, יכולות כתיבה ועריכת MIDI בצורה נוחה.

חסרונות מרכזיים: פועלת על מחשבי MAC בלבד.

לסיכום: אם יש לכם Mac - אולי זה הרומן הבא שלכם. אם אתם אנשי PC - אין לכם מה לנסות.

Studio One

גרסה עדכנית: 4

מחיר: 1,069 ש"ח לגרסה המלאה; 267 ש"ח לגרסת Artist

תקציר: עוד תוכנה הצוברת פופולריות בשנים האחרונות (ופה בארץ הרבה בזכות המפיק ג'ורדי שעובד עליה) המזכירה מאוד את Cubase מבחינת ממשק ועיצוב.

יתרונות מרכזיים: אפשרויות אוטומציה מתקדמות ושליטה טובה ב-MIDI, כלים יצירתיים רבים.

חסרונות מרכזיים: פחות פופולרית ולכן תתכן בעייתיות במידה וצריך להעביר פרויקטים בין אולפנים.

לסיכום: אם עוד לא בחרתם לעצמכם תוכנה, או שבא לכם לרענן, שווה לבדוק מה יש ל Studio One להציע.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page