top of page

מפיק - איך לנהל סשן שירה ולצאת עם טייק מנצח


הפוסט הבא פונה לקהל המפיקים שבינינו - מי מאיתנו לא מצא את עצמו לאחר 3 שעות של סשן הקלטת שירה מורט עצבים, מלא בדרמה, עליות, ירידות ובעיקר - עשרות טייקים שגורמים לנו לרצות לעשות הכל - חוץ מלגשת ולערוך את מה שהקלטנו בשעות האחרונות?

סשן הקלטת שירה הוא כנראה הסשן המאתגר ביותר למפיק המוזיקלי - מכיוון שבניגוד לעבודה עם נגנים, איתם העבודה לרוב היא יותר טכנית ובשפת המוזיקה, הקלטת שירה היא - עבור זמרות וזמרים רבים - אירוע מיוחד, רגשי, אפילו לא-רציונאלי! הדבר נכון במיוחד לזמרים וזמרות עם ניסיון מועט (או ללא ניסיון כלל) בהקלטת שירה באולפן, סיטואציה אשר שונה משמעותית משירה על במה, בחדר חזרות או במקלחת.


הקלטת שירה יכולה וצריכה להיות מהנה וקלילה

אספנו עבורכם מספר טיפים (שכמעט ולא נוגעים לפאן הטכני של ההקלטה) אשר מנסיוננו, יעזרו לכם לנהל את הסשן בצורה קלה, כיפית, בריאה תוך שאתם מספקים לזמר חוויה טובה, ומשיגים את הוויז'ן שלכם כמפיקים:

  1. תקשורת והשריית בטחון - אולי הדבר החשוב ביותר! תפקידכם כמפיקים הוא להשרות על המבצע בטחון להיפתח בפניכם ובפני המיקרופון, ולשיר את המילים שכתב בהגשה וברגש שבו היה רוצה שיעברו. הסיטואציה הזו, עבור הרבה זמרים, מאוד אינטימית ורגשית, וחשוב לשמור על רגישות וקשב לאורך כל הסשן.

  2. תיאום ציפיות - מומלץ להתחיל בשיחה מקדימה בה תוכלו לתאם ציפיות בנוגע להקלטה, להאזין לטייקים ישנים שכבר הוקלטו ולנתח אותם (מה אתה אוהב בהם? מה היית רוצה לנסות אחרת?) ואפילו לעשות תרגול "על יבש" - לבצע את השיר עם גיטרה או פסנתר, בצורה אקוסטית כדי להתחמם ולהיכנס לאוירה.

  3. קבעו מועד שנוח למבצע - עבור חלק מהזמרים, לשיר בבוקר זה דבר שלא בא בחשבון. אחרים, יגיעו בשעות הערב עייפים לאחר עבודה ולא ייתנו את ה-100% שלהם. קבעו מראש את הסשן בזמן שבו נוח לזמר לשיר, שיוכל להגיע ללא טרדות ולחץ מיותר מחיי היום-יום, ושבו הוא מרגיש שהגוף שלו נמצא בשיא כוחו.

  4. וויז'ן - הדבר שחייב להיות לכם כמפיקים, לא רק בנוגע להקלטת שירה, זה הוויז'ן - הכיוון, החזון והתוכנית להפקת השיר. הגיעו לסשן ההקלטה אחרי שהקדשתם זמן להאזין, לנתח ולדמיין כיצד טייק השירה צריך להישמע. דאגו להעביר לאמן את הוויז'ן הזה, ולוודא שהוא שותף למחשבתכם. במידה ובמהלך הסשן הביצועים סוטים לכיוון אחר, אל תפחדו להחזיר את האמן אל החזון המקורי.

  5. מיקס אוזניות - כדי שיוכל לבצע ברמה הגבוהה ביותר, מיקס האוזניות של הזמר חייב להיות לא פחות ממעולה. טרם הסשן - עברו על ה-Rough Mix של השיר, הקשיבו לו ללא שירה ובאוזניות עליהן הזמר הולך להקליט ועשו את התיקונים הנדרשים על מנת להפוך את המיקס למדויק ביותר שאפשר עבור ההקלטה (ניקוי תדרים עמוסים, הדגשה או הסתרה של תפקידים מסוימים שיכולים לעזור או לפגוע בביצוע הווקאלי וכו'). במהלך הסשן, אל תתעצלו - הרכיבו גם אתם אוזניות, האזינו ביחד עם הזמר למיקס שהוא שומע וכך תוכלו לדייק לו אותו ולאפשר לו להנות מכל טייק וטייק.

  6. זרימה במהלך הסשן - אמנם אתם מגיעים עם וויז'ן, אבל חשוב לשמור על ראש פתוח. אם אתם רגילים להקליט טייקים מלאים, אל תפחדו לנסות להקליט בחלקים (ולהפך). אם מרגיש לכם שצריך לקחת הפסקה, קחו אותה. אם הזמר מציע משהו, אל תשללו אותו. תנו לו לנסות, ומקסימום להאזין ולהבין שעדיף להיצמד לוויז'ן המקורי. לכו תדעו, אולי תופתעו לטובה.

  7. מעקב אחר הביצועים - אחת הבעיות הגדולות של עידן הדיגיטל והעבודה IN THE BOX - היא היעדר המגבלה לכמות הטייקים שאפשר להקליט. אלא אם אתם מתכננים על VOCAL COMPING שדורש הקלטה של עשרות טייקים ולאחר מכן עריכה סיזיפית - שימו לעצמכם גבולות מראש. הציבו מטרה לסשן - לדוגמה - לסיים עם בין 3 ל-6 טייקים טובים על כל השיר. סמנו בצבע את הטייקים שאהבתם, או דאגו לרשום הערות במחשב/במחברת. נסו כבר במהלך הסשן לערוך ולחבר בין הפארטים השונים שהכי טובים לדעתכם - כך שכשתגיעו לשלב העריכה, יישאר לכם רק לבחור בין הטוב-מאוד לבין המצוין.

  8. לא הולך? עצרו והמשיכו במועד אחר - יש ימים (או לילות), שבהם גם אם נקפיד על כל העקרונות שמנינו, זה פשוט לא זה. לפעמים זה יהיה קושי פיזי, לפעמים רגשי, ולפעמים זה פשוט לא היום של הזמר. אל תפחדו להפסיק סשן באמצע אם אתם רואים שהוא לא הולך לכיוון הנכון. אין סיבה להתיש את הזמר בעשרות טייקים לא מוצלחים שרק יורידו לו את הבטחון. עצרו את הסשן, דאגו להסביר שזה בסדר, ולא מעיד על איכותו כזמר, וקבעו מועד אחר להמשך העבודה.

יש לכם טיפים נוספים? כתבו לנו בתגובות!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page